Welkom

Welkom op de website van Clootwijck Apiaries. Clootwijck Apiaries is, samen met de biologische (SKAL - gecertificeerde) boomkwekerij Clootwijck Nurseries B.V. gesitueerd op Landgoed Clootwijck. De grote verscheidenheid aan bomen, bloemen en planten op het landgoed, elk met zijn specifieke dracht, staat borg voor een natuurlijke en gevarieerde, originele honing en smaak welke 'gewonnen' wordt op diverse momenten.

Bezige bijen
Honing maken is arbeidsintensief: voor het maken van 1 kilo honing moeten bijen meer dan 4 kilo nectar verzamelen. Daarvoor vliegen ze ruim 100.000 keer op en neer van bloem naar kast. Dat betekent dat voor één potje honing van 450 gram de bijen miljoenen bloemen moeten bezoeken. Met recht kun je spreken van bezige bijen.

Bijen bezoeken tijdens hun vlucht maar één soort bloemen. Dat doen ze tot er niets meer te halen valt, pas dan vliegen ze naar een andere bloemsoort. Wanneer nectar van 1 bloemsoort wordt gewonnen krijgt de honing de naam van de desbetreffende bloem. Zo ontstaat heidehoning, lindehoning, klaverhoning of koolzaadhoning. Komt de nectar van meerdere bloemsoorten dan heet hij bloemenhoning of zomerhoning.

Kasten
Diverse typen "kasten" zijn op Clootwijck, en bij haar partners in het buitenland, in gebruik, zoals de traditionele korf van gevlochten stro, de Standaard of Simplex kast, het Dadant type kast, de zogenaamde "top bar" kast, etc. Een goede, gedetailleerde extractie, filtratie en afvulruimte levert een aantrekkelijke variatie van smaken in de diverse verpakkingsformaten.

Verzorgen van de bijen
Bijen slaan honing op als voedselvoorraad voor de winter, daardoor kunnen ze op hun eigen honing overwinteren. Hierdoor kan de imker minder honing oogsten. Biologische werkende imkers voeren de bijen bij, niet-biologisch werkende imkers geven hun bijen in de winter suikerwater.

Verkoop honing
Clootwijck Apiaries verkoopt diverse soorten honing, eigen honing, bijzondere honing uit andere delen van Nederland en van partners uit het buitenland. Voor meer informatie zie 'producten'.

Zoek

Disclaimer | Privacy